Despre Cuvintele Vii

Am intalnit un titlu inedit: “Cuvinte vii”carte scrisa de Arsenie Boca si primita in dar de la fratele meu. Titlu mi s-a parut ciudat…nu il intelegeam.
Apoi mi-a picat in miini o carte de care aveam mare nevoie: “Cum sa biruim mandria”, lectii de vindecare a mandriei din sfaturile Sfintilor Parinti. Un capitol intreg dedicat explicarii conceptului de cuvant viu.  Am simtit cu toata fiinta mea puterea cuvintelor, greutatea lor, vibratia lor. M-am hotarat sa impartasesc si cu voi. Iata ce spune Sfantul Luca, Arhiepiscopul Crimeei despre cuvant:

“Spuneti-mi  oare este ceva luat mai putin in serios decat cuvantul? Umitor, socant, cum de nu pricep oamenii uriasa, colosala insemnatate a cuvantului omenesc.”
In ce consta puterea cuprinsa in cuvant? Sa nu credeti ca odata iesit din gura cuvantul se risipeste in vazduh si nu ramane din el nimic. Nu este asa. Cuvantul traieste, traieste secole, mii de ani. Pana acum rasuna cuvintele pe care le-au rostit marii Proroci ai lui Dumnezeu, care au trait multe veacuri inainte de Nasterea lui Hristos. Marile cuvinte ale lui Moise, marile cuvinte pe care le-au spus candva Sfintii Apostoli…traiesc de-a lungul  a mii de ani. Iar de vreme ce cuvantul traieste mii de ani, inseamna ca el este extrem de important. Iesind din gurile noastre cuvantul actioneaza intotdeauna, extrem de profund, asupra oamenilor din jurul nostru, ba chiar si asupra celor aflati departe.
Orice cuvant bun, intelept, traieste in inimile omenesti si aduce roade bune pentru multi ani. Orice cuvant rau, traieste de asemenea foarte mult, prinde radacini in mintile, in inimile oamenilor de aproape si de departe, le orienteaza gandurile si dorintele. Auzind cuvintele noastre rele, acestia sunt otraviti de ele si la randul lor rostesc cuvinte la fel de rele si de otravite.
Cuvintele intelepte si harice ale sfintilor zidesc dreptatea in lume fac un bine vesnic pe cand cele rele si pacatoase aduc necinste, ura, aduc o uriasa vatamare celor din jur si chiar omenirii intregi.
Cuvintele vii se propaga ca undele radio, se propaga prin spatiu si se revarsa in inimile si in mintile oamenilor. Cuvintele sunt o uriasa putere care ii uneste pe oameni sau ii desparte – ii uneste atunci cand cuvantul este plin de dreptate si adevar, ii desparte atunci cand este plin de clevetire si rautate fata de ei. Daca oamenii ar fi lipsiti de cuvant, ar semana cu animalele si viata omeneasca s-ar duce de rapa.”

Sper ca aceste cuvinte sa va aduca binele.

Cu  drag,
Ionelia Chirvase

P.S – Daca ti-au placut cuvintele si gandurile…impartasestele si cu prietenii tai.

| Categoria: De suflet