Poveste reala, de Succes

Dedic acest articol tuturor celor care
vor sa-si realizeze vocatia profesionala.

Am cunoscut un Om, o Doamna care a reusit la varsta de 40 si…. de ani sa se reinventeze  profesional. Ceea ce m-a impresionat foarte mult ea a fost deschiderea, receptivitatea si pozitivismul de care da dovada.
Am cunoscut-o intr-un grup de dialog on line. Apoi ne-am intalnit. Isi cauta de cateva luni job si  raspunsul din piata era foarte slab. Era descumpanita. Asta poate va suna cunoscut. Am dialogat pe marginea obiectivului profesional, procesului de cautare a unui job. Dupa un timp a reusit sa-si gasesca un job in domeniul care ii placea. Acum e multumita. Si eu ma bucur pentru ea si pentru toti cei care isi urmeaza vocatia si isi gasesc linistea si implinirea profesionala. Am rugat-o sa va spuna povestea procesului ei de cautare, poveste care sa inspire pe toti cei care au de gand sa initieze un astfel de demers sau sunt in plin proces de cautare a unui job care sa va aduca  valoare si calitate vietii  profesionale si personale .

Ce sfaturi ai da persoanelor cu experienta de munca importanta care isi cauta job?

“Sa aveti incredere ca exista cineva care are nevoie de ceea ce ati invatat si ati facut foarte bine pana acum.

Este important sa stiti “sa va vindeti” – cautati persoanele care sa va invete cum sa exploatati la maxim atuurile experientei acumulate pana acum si urmati-le sfaturile.

Daca aveti impresia ca nu mai este loc “pe piata” pentru ceea ce ati facut pana acum folositi experienta acumulata pentru a pune in valoare capacitatea de a invata mereu – nu asta inseamna faptul ca ati facut foarte bine ceea ce ati facut pana acum?

Redescoperiti-va “noi talente” si nu ezitati sa le exploatati si fiti gata oricand sa acceptati noi provocari, mai ales daca acest lucru inseamna sa faceti ceea ce va place.”

Cum ai invins prejudecata “varstei”?

“Problema varstei am inceput sa mi-o pun abia atunci cand o parte dintre cei cu care impart zi de zi toate cele, au adus in discutie aceasta problema ca raspuns la nedumerirea mea vis-a-vis de faptul ca demersurile mele de a obtine un job nu se concretizau nici macar intr-o invitatie la un interviu. Mi-am dat seama ca probabil acesta va fi cel mai mare obstacol cu care ma voi confrunta, dar am considerat ca este foarte important ce ai facut, ce stii sa faci si cum faci ceea ce faci si, mai ales, care este atitudinea pe care o ai fata de ceea ce ar trebui sa inveti pentru a merge mai departe. Din aceasta perspectiva varsta mea nu aparea nici pe plus, nici pe minus in nici unul din scenariile de cautare a unui job.”

Cum ti-a venit ideea sa alegi domeniul IT?

“Alegerea nu am facut-o cand am inceput sa imi caut un nou job, ci cu foarte mult timp in urma cand am decis sa urmez cursurile Facultatii de Automatica din cadrul IPB. Pana in 2006 am lucrat numai in IT iar dupa 2006 desi am avut un job in retail banking nu am rupt legatura cu IT-ul si am lucrat pe cont propriu ca dezvoltator de aplicatii de evidenta financiar-contabila si consultant IT.”

Ce inseamna pentru tine aceasta schimbare?

“Este o schimbare? Eu vad aceasta reusita ca pe o revenire la dragostea dintai care m-a ajutat sa imi consolidez increderea in mine si mi-a oferit posibilitatea de a face ceea ce imi place foarte mult. Este o noua provocare, desi ma intorc la domeniul de activitate care imi ofera cele mai mari satisfactii.”

Ce impact a avut pentru tine si pentru familia ta aceasta realizare?

“Pentru familia mea noul meu job inseamna inainte de toate sansa de a ma vedea multumita ca odata cu stabilitatea oferita am reusit sa revin la o activitate care imi da sentimentul lucrului bine facut din care atat eu cat si cei pentru care lucrez avem de castigat. Pentru mine inseamna siguranta si oportunitatea de a merge mai departe, de a obtine “noi victorii” si de a ma imbogati cu noi experiente pozitive.”

Cine te-a sustinut in procesul cautarii job-ului?

“Din clipa in care am decis sa renunt la vechiul job am avut alaturi de mine familia, prietenii apropiati, fosti colegi de scoala si, spre surprinderea mea, chiar si cei pe care i-am cunoscut in timpul cautarii unui job. Copiii mei au fost cei care mi-au insuflat incredere si care in momentele de cumpana m-au sustinut moral pentru a merge mai departe si am avut prieteni care mi-au fost alaturi cu sfaturi, recomandari, suport moral.”

Care afost cel mai dificil moment in proces? Cum l-ai depasit?

“In primele luni de cautare am avut senzatia ca ma prabusesc cand CV-ul meu era respins si cei apropiati, incercand sa ma incurajeze, imi spuneau sa nu disper ca probabil pentru job-urile respective am fost considerata de recrutori supracalificata. Dificil a fost si sa constatat ca foarte putine din aplicatiile mele m-au condus si catre un interviu, dar si clipele in care neputinta de a prinde in CV tot cee ce stiu sa fac ma facea sa cred ca toata agitatia mea este inutila. Dar cel mai greu a fost cand am fost nevoita sa ma confrunt cu situatii greu de gestionat si as fi renuntat la ceea ce faceam, dar cu lacrimi in ochi si strangand din dinti eram nevoita sa merg mai departe pentru ca nu imi permiteam sa stau pe margine.”

Care a fost cel mai fericit moment in proces?

“Au fost cred cateva momente in care m-am simtit cu adevarat fericita – intalnirea cu o fosta colega de facultate care mi-a spus ca este o chestiune de timp pana cand cineva dintre cei cararora le-am trimis CV-ul meu ma va cauta sa imi ofere un job asa cum imi doresc, sau momentele in care persoane pe care abia le cunoscusem apreciau calitatile mele si ma asigurau ca atunci cand voi bate la usa potrivita lucrurile se vor rezolva.
Bineinteles ca cel mai fericit moment a fost cand la sfarsitul interviului in urma caruia am obtinut actualul job am auzit ca sunt exact ceea ce cautau completat in mod firesc de ziua in care cu lacrimi in ochi de bucurie am semnat noul contract de munca.”

Ce ai aflat despre tine?

“Intotdeauna m-am gandit ca sunt “o salbatica” si ca ma integrez foarte greu dar am constatat m-am acomodat foarte repede in colectivele cu care am lucrat si ca am destula putere sa scot ce e mai bun din orice situatie cu care am fost nevoita sa ma confrunt. Nu m-am gandit ca am atata “putere” cat sa nu abandonez si sa ma ridic dupa fiecare respingere. Am descoperit ca pot comunica foarte usor cu oameni pe care abia i-am cunoscut si ca pot reusi sa fac orice daca imi propun cu adevarat acest lucru.”

Care a fost lectia cea mai puternica pe care ai invatat-o din aceasta experienta?

“Am inteles, sau mai degraba am acceptat, ca poti reusi daca ai o atitudine pozitiva in tot ceea ce faci. Uneori, o decizie pripita ne poate ridica in fata obstacole ce par de netrecut, dar perseverenta si puterea de a-ti pastra echilibrul te vor ajuta sa mergi mai departe si sa fructifici experientele pozitive din trecut.”

P.S. – “Sa aveti incredere ca exista cineva care are nevoie de ceea ce ati invatat si ati facut foarte bine pana acum.” Catalina F.

Succes !

Ionelia Chirvase

| Categoria: Consiliere cariera