Cum sa devii coach profesionist?

Anul trecut am avut cateva cliente care au ales cariera de coach. Activau din domenii diferite si aveau in comun pasiunea pentru oameni, pentru performanta, pentru o viata traita constient, pentru coaching.

Am impartasit fiecareia  parcursul meu pe calea coachingului (m-am obisnuit sa vorbesc despre lucruri pe care le-am experimentat) si acum am decis sa va prezint si  voua care sunt pasii pe care ii recomand celor care doresc sa devina coach profesionist:

1. Alegeti o scoala de coaching recunoscuta international. E o garantie a calitatii si va ofera posibilitatea de a va certifica international. Eu am urmat cursurile Metasysteme Coaching ( www.metasysteme-coaching.ro ) care este recunoscuta de Federatia Internationala de Coaching ( www.coachfederation.org ).

2. Pe langa cursurile de baza in care practicati abilitatile necesare unui coach ( prezenta, contractarea, ascultarea, tacerea, formularea de intrebari ) e necesara si supervizarea care sa fie realizata de un profesionist acreditat
( il recomand cu caldura pe Alain Cardon care este Master Coach).

3. Practicati cat mai mult posibil. La inceput peer-coaching (cu colegii) si cand va simtiti pregatiti pentru clienti adevarati indrazniti cu incredere. Oricum solutiile sunt la client :). Am rezerve mari in ceea ce priveste practicarea coachingului cu prieteni sau in familie.

4. Anuntam in titlu “coach profesionist” – ce face diferinta intre coach. CALITATEA !  Pe langa o scoala bine facuta si practicarea coachingului la standarde inalte este important sa respectati si codul etic (  http://www.coachfederation.org/about-icf/ethics/icf-code-of-ethics/  ).

5. Acreditarea este necesara. Federatia Internationala de Coaching ofera posibilitatea acreditarii in anumite conditii pe care le gasiti pe site-ul federatiei. Sunt 3 trepte: ACC, PCC si MCC. In Romania sunt doar 18 coach acreditati ACC si un PCC.

In rest…Spor si …Urmati-va intuitia.

Cu drag, 

Ionelia Chirvase, coach ACC

| Categoria: Dezvoltarea carierei