În echipă sau individual?
Prietenii mei noi de la A7TV, m-au invitat sa le raspund la cateva intrebari in cadrul studioului lor. Impartasesc si cu voi perspectivele:
“Cum este mai bine sa lucram? In echipa sau individual?
In echipa sau individual este bine sa lucram BINE. Sa participi cu tot ce stii, tot ce poti, tot ce esti.
Esti mai egoist daca preferi sa lucrezi individual si mai altruist daca esti jucator de echipa?
Poti fi egoist si daca lucrezi individual si in echipa. La fel cum poti fi altruist in ambele situatii.
Care sunt cauzele care determina tipul de munca preferat: individual sau in echipa? Tin de personalitate, de generatia din care faci parte sau exista alti factori la baza?
Persoanele introvertite, timide prefera munca individuala, iar cele extroverte prefera cadrul in care socializarea este maxima.
Avantaje si dezavantaje ale fiecarui tip de munca.
Lucrul individual…in extrema poate duce la izolare, insingurare. Lucrul in echipa …in extrema poate duce la pierderea identitatii personale.
Individual sau in echipa este important sa ne preocupam pentru definirea identitatii personale (Cine sunt eu?) si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si relationare/colaborare chiar daca asta ne scoate din zona de confort.
Ce tipuri de meserii au un rezultat mai bun atunci cand se lucreaza individual? Dar in echipa?
Personal nu cunosc meserii care sa aiba rezultat mai bun daca lucreaza doar individual. Pot fi meserii care au o componenta mai mare de lucru individual: cercetator, farmacist, programator, etc, insa acestea au si o componenta importanta de lucru in echipa.
Lucru in echipa aduce rezultat foarte bune daca acest lucru este realizat bine: setarea de obiective, o buna delegare, colaborare, comunicare, managementul conflictelor, etc.
Cum poti imbina munca individuala cu munca in echipa?
Ideal este sa imbini lucru individual cu cel in echipa. Imi vine in minte metafora corpului uman in care fiecare parte are functii in sine insa sunt interconectate cu celelate organe si asa fac o treaba foarte buna.
Cum sa reusesti sa lucrezi si in echipa, chiar daca preferi munca individuala si invers?
Iesind din zona de confort. Depasindu-ti limitele. Dezvoltand abilitati.
Este conflictul de evitat in cadrul unei echipe sau este necesar pentru dezvoltare?
Ambele. Daca este posibil sa eviti conflictul printr-o buna comunicare este minunat. Daca insa apare, de dorit sa fie bine gestionat astfel incat sa poate fi folosit in dezvoltarea echipei. Cand echipa este nou constituita este posibil sa existe conflicte mai dese pana cand “se aseaza” fiecare membru in locul potrivit. cu contractarea adecvata astfel incat sa functioneze impreuna ca un intreg.
Cum sa abordam in mod corect conflictul atunci cand acesta apare, astfel incat sa nu acumulam frustrare si nefericire?
Prin comunicare deschisa, autentica, sincera. Prin recontractare: setarea corecta a obiectivelor, asteptarilor, nevoilor, limitelor, etc.”
| Categoria: Dezvoltarea carierei